zondag 2 maart 2014

Gemanipuleerde beelden

Mensen hebben altijd al de neiging gehad om beelden vast te leggen. De beelden die men vast legt, moeten volgens hun idee altijd zo mooi mogelijk zijn. Tegenwoordig zijn er allerlei programma´s om deze beelden te bewerken en dus mooier of juist minder mooi te maken. Een bekend programma is Photoshop. Zoals u waarschijnlijk al weet, kunnen er met Photoshop beelden bewerkt worden op duizenden manieren. Met programma´s als Photoshop kan de maker van het beeld de kijker een verkeerd beeld geven van de werkelijkheid.


Een groot voordeel van Photoshop is dat er veel mogelijkheden zijn. Deze vele mogelijkheden zorgen ervoor dat iedereen een uniek beeld kan maken en zo dus een eigen stijl kan creëren. Er zitten echter ook een aantal nadelen aan deze vele mogelijkheden van de software. De vele mogelijkheden zorgen er namelijk voor dat Photoshop een erg ingewikkeld programma is voor de mensen die er nog niet heel erg bekend mee zijn. Je moet er goed mee oefenen om ook echt mooie resultaten te behalen. Gelukkig zijn er veel tutorials te volgen om het goed onder de knie te krijgen. Een ander nadeel van de vele mogelijkheden is dat beelden zó goed gemanipuleerd kunnen worden dat er een verkeerd beeld van bepaalde dingen kan worden geschetst.

Zoals je kunt zien in de foto hiernaast, worden er met Photoshop beelden gemaakt die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Alles wordt eigenlijk mooier gemaakt dan dat het werkelijk is. Er is vaak ophef geweest over het gebruik van dergelijke programma's, om
dat de kijker het idee krijgt dat hij of zij niet aan het ideaalbeeld voldoen. Dit heeft gevolgen voor de maatschappij, zoals het veroorzaken van eetstoornissen.


Bij sommige beeldbewerkingssoftware wordt de gebruiker beperkt doordat er niet genoeg functies zijn of dat er bepaalde functies niet geheel goed werken. Dit is bij Photoshop niet het geval. Het programma van Adobe heeft zoveel goed werkende functies dat je bijna alles kunt maken wat je je kan bedenken. Doordat de mogelijkheden zo groot zijn wordt je totaal niet beperkt in wat je allemaal kan doen met het programma. Hiermee onderscheidt Adobe Photoshop zich van andere fotobewerkingsprogramma´s.


Bronnen:

Artikel:
https://www.eo.nl/tv/devijfdedag/reportage-detail/beeldbewerking-reclamefotos-misleidend/#

Foto's:
http://fakemagazine.be/wp-content/uploads/photoshopvsphotoshop_jongoud.jpg
http://img.creativemark.co.uk/uploads/images/324/14324/img3File.png

Geen opmerkingen:

Een reactie posten