zondag 23 maart 2014

Vormgeving zeer belangrijk

Vormgeving is een erg belangrijke factor wanneer het aankomt op de duidelijkheid van een boodschap. Wanneer de vormgeving niet goed is, kan dat voor veel onduidelijkheid zorgen. We gaan kijken naar twee verschillende soorten vormgeving van gegevens over hetzelfde onderwerp. Hieruit zal blijken hoe belangrijk de vormgeving nou daadwerkelijk is.

Tabel



Hierboven zijn de gegevens te zien over het totaal aantal mensen die een uitkering hebben. Het is weergegeven in getallen zonder enige opmaak of speciale vormgeving. Het is erg zakelijk en dit is ook niet gek, want de gegevens komen van het CBS. Het CBS brengt feitelijke gegevens naar buiten en hier moeten niet al teveel kleuren, afbeeldingen etc. in zitten. Toch vind ik dat er wel meer mee gedaan kan worden door middel van een simpele grafiek die het makkelijker maakt om de gegevens te begrijpen. Daarom heb ik een grafiek gemaakt waarvan ik vind dat de informatie overzichtelijker is.


Grafiek
Hiernaast staan dezelfde gegevens nogmaals, maar dan met een andere vormgeving. Ik heb de gegevens van het CBS verwerkt in een overzichtelijke grafiek. De vormgeving is nu nog steeds zakelijk, maar de grafiek zorgt ervoor dat het duidelijker is. Je kunt nu in één oogopslag zien in welke maand het aantal personen met een uitkering hoger was dan in een andere maand. Het is een erg simpele grafiek zonder onnodige opmaak zoals afbeeldingen en veel verschillende kleuren. Wanneer dit wel gedaan zou worden, zou dit de duidelijkheid negatief beïnvloeden.


Belangrijke factor
Vormgeving is zeker een belangrijke factor bij het naar buiten brengen van informatie. Mensen kunnen bij opmaakvormen zoals de tabel afhaken, omdat het minder overzichtelijk is of het er domweg gewoon niet leuk uitziet. Wanneer er bijvoorbeeld een grafiek of infographic wordt gebruikt, worden mensen eerder naar het onderwerp toe getrokken. Dit zorgt ervoor dat de lezer minder snel stopt met het lezen en het bekijken van de gegevens.

Toch sluit de vormgeving van het CBS wel aan bij het imago. Het CBS is zeer zakelijk ingesteld en de vormgeving die zij gebruiken past bij het bureau. Wanneer de gegevens op een andere manier worden verbeeld, zorgt dit er niet voor dat de betekenis veranderd. Het zorgt er alleen voor dat het misschien wat duidelijker is en het mooier oogt.



Bronnen

Personen met een uitkering. (2014, Januari 1). Opgeroepen op Maart 13, 2014, van Website van het CBS: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=80792NED&LA=NL



Koen van Schaik
1639422
koen.k.vanschaik@student.hu.nl
D06


Geen opmerkingen:

Een reactie posten